Työharjoittelu Pobulassa

Terve kaikille! Olen Tetiana. Olen Ukrainasta Suomeen muuttanut taiteilija. Tällä hetkellä asun Turussa, ja opiskelen suomen kieltä. Joulukuussa minulla oli työharjoittelu Pobulassa, ja tässä blogissa kerron kokemuksistani, mitä uutta opin, mikä minua inspiroi, ja millaista oli työskennellä suomalaisten kanssa. Mutta aloitetaan alusta!

Työharjoittelupaikan löytämisen vaikeus

Alussa minulla oli paljon stressiä harjoitteluun liittyen: ”Miten selviän tästä, ymmärtävätkö suomalaiset minua, tai mistä löydän yrityksen, jossa teen harjoitteluni”. Pelkäsin aloittaa jotain uutta, minulle uudessa maassa. Mutta mielestäni se on normaali tunne, kun astut pois mukavuusalueeltasi.

Minua neuvottiin soittamaan Pobulaan, ja kuten voin tänään sanoa, se oli paras päätös! Pobula on ainutlaatuinen yritys, joka on toiminut 2 vuotta ja auttaa muita löytämään töitä.

Miksi se on ainutlaatuinen?

– He huomioivat jokaisen haastatteluun tulevan yksilöllisesti

– He näkevät erilaisia tilanteita monipuolisesti

– Heillä on positiivisin ilmapiiri

Pelkäsin aloittaa jotain uutta, minulle uudessa maassa. Mutta mielestäni se on normaali tunne, kun astut pois mukavuusalueeltasi.

Muistan kun tulin haastatteluun ja minua tervehti hymyilevä nainen Hanna, josta huokui ystävällisyyttä ja positiivisuutta. Hanna on toinen Pobulan yrittäjistä ja hän oli erittäin ystävällinen minulle. Haastattelussa kysyin häneltä jos on mahdollista tehdä mahdollisimman monipuolista työtä harjoittelun aikana, koska olen kiinnostunut uuden oppimisesta. Hän kehitti minulle erityisen ohjelman, jossa opin jotain uutta itselleni maanantaista perjantaihin. Mistä olen äärettömän kiitollinen! Näin tajusin, että ihmiset Pobulassa osaavat kuunnella muita, ja se on erittäin siistiä.

Tämän ansiosta opin työskentelemään nettisivujen ja esitysten suunnitteluohjelmissa, laskemaan työtunteja ja avustamaan muissa hallinnollissa tehtävissä. Tutustuin moniin Suomessa toimiviin yrityksiin, kirjoitin monia sähköposteja suomeksi ja puhuin suomea toimistolla.

Ensimmäinen harjoitusviikko todellakin oli vaikea, koska alkoi erilainen elämänrytmi ja olin vain suomen kielen ympäristössä. Vaikka se aiheutti stressiä, pysyin positiivisena lepäämällä illalla, kuuntelin mukavaa musiikkia, kävin saunassa (luulen että tämä on suomalaisten suosituin harrastus) ja yritin vain hengittää rauhallisesti. Mutta miellyttävintä oli, että Pobulan toimistossa työskentelevä tiimi on erittäin ystävällinen, he auttoivat minua kaikessa, heillä oli halu opettaa minulle jotain uutta, ja kärsivällisyyttä toistaa, jos en ymmärtänyt jotain. Se inspiroi minua. Näin millaisia ihmisiä ympärilläni oli ja halusin tehdä työni entistä paremmin ja entistä nopeammin.

Uskalla yrittää ja aloittaa

Haluan myös antaa neuvoja kaikille, jotka haluavat aloittaa jotain uutta elämässään, mutta pelkäävät, että jokin ei onnistu: kannattaa yrittää! On vain yksi elämä! Usko itseesi ja ole rohkea! Jos etsit työtä, käy Pobulan toimistolla! Minulle se oli uuden ja ihanan alku!

Työharjoitteluni kesti vain 4 viikkoa, mutta nyt jatkan suomen opiskelua koulussa ja jatkan osa-aikaisesti työskentelyä myös Pobulan kanssa. Ja tiedän yhden asian, jos en olisi yrittänyt avautua jollekin uudelle enkä olisi ollut rohkea, olisiko minulla ollut kaikkia elämääni tulleita mahdollisuuksia?

Tetiana suoritti Pobulan Turun toimistolla neliviikkoisen työharjoittelunsa joulukuussa. Hän oli aivan mielettömän tehokas ja nopea oppija. Ennen kaikkea hän oli myös ihanan energinen ja räiskyvä valopilkku pimeän talvikauden keskellä. Hänestä tuli nopeasti osa tiimiämme. Iloksemme saimme hänestä myös vuodelle 2024 vakituisemman tiimin jäsenen hänen jatkaessa osa-aikaisena hallinnon assistenttina Turun toimistollamme. 
 
  • Hanna Takala, Tetianan harjoitteluohjaaja ja esihenkilö / Pobula Group Oy

Моя практика в Фінляндії

Привіт всім. Я Тетяна, співачка, яка переїхала з України в Фінляндію. Зараз живу в Турку та вивчаю фінську мову. В грудні я проходила стажування в компанії «Побула» і в цьому блозі я розповім вам про свій досвід, про те, чого я навчилась, що мене надихало та як було працювати у фінській компанії. Але давайте почнемо з самого початку!

Я переїхала до Фінляндії в 2022 році. Деякий час працювала співачкою на шведському кораблі. Почала вивчати фінську мову в травні 2023 року. Під час навчання в школі мені сказали, що в грудні розпочнеться стажування у фінських компаніях, де я познайомлюсь з роботою в Фінляндії та зможу більше практикувати мову. Тому мені довелося знайти місце, де я змогла б пройти місячне стажування. Чи важка для мене фінська мова? Так, тому що вона дуже відрізняється від моєї рідної мови. Але хочу сказати, що я все одно люблю фінську.

На початку у мене був сильний стрес, пов’язаний із стажуванням: «як я з цим впораюсь, чи будуть розуміти мене фіни і де знайти компанію в якій я буду проходити стажування». Я боялася починати щось нове в новій для мене країні. Але я вважаю, що це нормальне відчуття, коли ти виходиш із зони комфорту.

Мені порадили зателефонувати в компанію «Побула», і як я сьогодні можу сказати, це було найкраще рішення. «Побула» – унікальна компанія, яка працює вже 2 роки допомагаючи іншим знайти роботу. Чому унікальна?

– Враховують кожного індивідуально, хто приходить на співбесіду

– Вони бачать різні ситуації по-різному

– У них найпозитивніша атмосфера

Я памʼятаю, як прийшла на співбесіду і мене зустріла усміхнена дівчина, Ганна, яка випромінювала доброзичливість і позитив. Ганна – другий засновник компанії і вона була дуже привітна до мене. На співбесіді я запитала в неї, чи можна, щоб я під час стажування виконувала якомога  більше різноманітної роботи, тому що мені цікаво навчатися чомусь новому. Ганна розробила для мене спеціальну програму, де з понеділка по пʼятницю я дізнавалася щось нове для себе. За що я безмежно вдячна! Так я зрозуміла, що в «Побула» вміють слухати інших, і це дуже круто. Завдяки цьому я навчилася працювати в програмах для дизайну веб сайтів і презентацій, рахувати робочі години та допомагати іншим з адміністративними завданнями. Я познайомилась з багатьма компаніями, які працюють у Фінляндії, написала багато електронних листів фінською та розмовляла фінською в офісі.

Перший тиждень стажування був справді важким, тому що почався інший ритм життя і я була в середовищі, де звучала тільки фінська мова. Незважаючи на те, що це викликало стрес, я залишалась позитивною, відпочиваючи ввечері, слухаючи приємну музику, ходила у сауну (думаю це найпопулярніше хобі фінів) і просто намагалась дихати спокійно. Але найприємнішим було те, що в офісі працює надзвичайно дружній колектив. Вони допомагали мені в усьому, в них було бажання навчити мене чомусь новому і вони терпляче повторювали мені знову те, що я не розуміла. Саме це мене і надихало, тому що я побачила які неймовірні люди мене оточують і хотіла виконувати свою роботу ще краще та швидше.

Також хочу дати пораду всім, хто хоче почати щось нове в своєму житті, але боїться, що щось не вийде: спробувати варто! Життя одне! Вірте в себе і будьте сміливими! Якщо ви шукаєте роботу – завітайте до офісу «Побула»! Для мене це був початок чогось нового і чудового.

Моє стажування тривало лише 4 тижні, але зараз я продовжую вивчати фінську мову в школі та продовжую працювати неповний робочий день з «Побула». Я знаю одне: якби я не намагалася відкрити себе чомусь новому і не була сміливою, чи мала би я всі можливості, які відкрилися мені?